2018 április 21, szombat

Nyíregyháza és Vidéke VW Bogár Egyesület

Bogarasok találkoztak Nyíregyházán

Volkswagen Bogár-tulajdonosok tartottak találkozót Nyíregyházán a közelmúltban. A nem mindennapi randevúra több tucat, többnyire felújított autócsoda érkezett. A gömbölyű kiskocsik az ország számos pontjáról, sőt még Romániából is eljöttek a nem mindennapi találkozóra.

Ekkora sikerre biztosan nem számított Ferdinand Porsche, amikor a múlt század 30-as éveinek végén megtervezte a világ legnépszerűbb kisautóját, a Volkswagen Bogarat. Míg gyártották, ebből az autótípusból adták el a legtöbbet, 1938 és 2002 között több mint 21 millió darabot. Sikerét valószínűleg megfizethetőségének, formájának és a benne duruzsoló boxermotornak köszönheti. A tulajdonosok azt mondják, aki egyszer is ült egy Bogárban, netalán a sajátjának mondhatott egyet, az nem tud szabadulni attól az életérzéstől, amit a járgány kínál. A kultusz-kocsinak Nyíregyházán is számos rajongója akad. Néhány éve, amikor elkezdtek összejárni, eldöntötték, randevút szerveznek a bogarasoknak.
Sóstóra több tucat gömbölyű kiskocsi érkezett, nemcsak a megyéből és az ország más pontjairól, hanem még Nagybányáról is. A rajongók többek között láthattak gyári állapotban lévő több mint ötven éves Herbie-ket, csillogó metálfényezett családtagokat és tuningolt Bogár kabriókat is. Sőt, a járgányok között feltűnt egy 1973-as félautomata változat is. A találkozón a Bogarak mellett korabeli Volkswagen Transporterek, Karmannok is feltűntek. A rendezvény résztvevőit a belvárosban is látni lehetett. A Múzeumok Éjszakája megnyitója idején éppen a Széchenyi utcán gurultak végig.


Z. Pintye Zsolt

/Megjelent a Nyíregyházi Napló 2009. július 2.-i számában./